Klubtörténet

Más városokhoz hasonlóan Rimaszombatnak is megvan a maga futballtörténete. Ez a történet gazdag, változatos és azt igazolja, hogy a labdarúgás volt az egyik első szervezett sportág a városban. A rendelkezésre álló dokumentumok szerint a rimaszombati futball történetét 1908-ban kezdték megírni, de szervezetten 1913-ban kezdték játszani. Az első egység RAC / Rimaszombati Atlétikai Club / néven megalakult és megkezdte tevékenységét. ideiglenes pályán, amely városi piacként szolgált.

A RAC Rimaszombati Atlétikai Club volt, ami aztán csatlakozott a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. Majd az első világháború befejeztével a klubok elkezdtek társulni és bajnokságokat szervezni a Szlovák Labdarúgó Szövetséghez. A rimaszombati futball klub a bajnoki labdarúgó-pontokért folyó küzdelmekben leggyakrabban szomszédos riválisokkal, Losonc Fülek, Rozsnyó, Zólyom csapataival mérték össze tudásukat.

A Rimaszombat futball azonban nem aratott jelentősebb sikert a két világháború között. Az 1950-es évek közepén vált ismertté, amikor a helyi ŠK Slovan Rimavská Sobota feljutott a regionális verseny E-csoportjába, amely akkor a csehszlovák bajnokságok szerkezetében a harmadik legerősebb volt. Azonban csak két szezont maradt. Majd évekig regionális szinten működött. A rimaszombati labdarúgás az 1980-as évek elején felfelé ívelő tendenciát mutatott, amikor a felnőtt csapat fokozatosan kiharcolta a kijutást a regionális versenyekből egészen a második ligáig.

A Rimaszombati futball legsikeresebb időszaka a 90-es évek elejére tehető a magántőke belépésével a klubba. A főszponzor a Tauris, a.s. volt, amely a város önkormányzatával és más partnerekkel együttműködve kiváló gazdasági feltételeket teremtett. Ez az eredményekben is megmutatkozott: 1995-ben szuverén feljutás volt az országos II.ligába, a következő évben pedig újabb feljutás, ezúttal a szlovák elit között az I.ligába. Ezalatt az FC Tauris Rimavská Sobota három szezont játszott 90 lejátszott mérkőzés mérlege mellett, amelyből 28 győzelem, 18 döntetlen és 44 vereség 99:136 volt. Akkoriban olyan nevek váltották egymást az élen, mint Stanislav Jarábek, Ladislav Jurkemik, Andrej Daňko, a hazai edző, František Vaš stb. Rimaszombat 1998-ban az Intertoto Európa Kupa versenyén is indult, ahol az ír klub kiesése után a 2. fordulóban a híres olasz Sampdoria Genoával találkozott. 1999 óta a Rimaszombat ismét indult a második legmagasabb szlovák versenyen.

Kupák

III. ligy Bajnok 1994/1995

II. ligy Bajnok 2003/2004

UEFA Intertoto

A 2003–2004-es szezonban az akkori FC Rimaszombat, Petr Zelenský edző vezetésével megnyerte a második bajnokságot, és visszatért a szlovák elitbe. De ezúttal csak egy évre. Rimaszombat 2005 óta a második legmagasabb verseny egyik éllovasa, amit a 2006/2007-es szezon őszi részében elért győzelem ám a tavaszi kudarc után maradt a II. Ligában.

Ebben minden bizonnyal az is közrejátszott, hogy a Tauris, a.s. cég tulajdonosi viszonyaiban bekövetkezett változások után gyakorlatilag leállt a pénzáramlás a futballklubba. Még azt is fenyegette a klubot, hogy Rimaszombat végleg eltűnik Szlovákia futballtérképéről. Ezért a kezdeményezést a városvezetés magához ragadta a klubot, és megalakult a Városi futball klub Rimaszombat polgári egyesület, amely a belügyminisztériumi bejegyzés és a Szlovák Labdarúgó Szövetség általi elfogadás után az utódszervezet a.s. FC Rimavská Sobota. Ennek köszönhetően indul az MFK Rimavská Sobota, legutóbb MŠK Rimavská Sobota néven, továbbra is a II. ligában

Sajnos a szponzorok eltávozása után újabb gyenge időszak következett a klub történetében. 2017/2018 szezon óta a csapat a III. Ligában szerepel ami már a regionális bajnokságot jelenti Szlovákiában.